9.08.2013

Rosia Montana - protest in fata Consulatului Romaniei la Montreal

Ieri, 7 septembrie, in fata Consulatului Romaniei la Montreal, aproximativ 70 de persoane  au protestat impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. Evenimentul a debutat la ora 1 si a durat aproximativ 3 ore. Au fost prezenti jurnalisti de la ziarele romanesti din Montreal, Accent Montreal si Zig-Zag, si de la televiziunea K2-TvRo Canada, de la site-ul Stiridemontreal, iar la sfarsit, dupa ce majoritatea protestatarilor au plecat a sosit si CTV, cu intarziere, dar au reusit sa vorbeasca cu micul grup care mai ramasese in fata consulatului si sa faca cateva interviuri.





Comportamentul manifestantilor a fost un model de civilizatie si bun simt, impresionand pe cei cativa canadieni care s-au oprit pentru a se informa de scopul protestului. S-au impartit flyere trecatorilor, s-au scandat lozinci "nu suntem acasa, dar noua ne pasa" , "nu corporatia face legislatia" , "Gabriel, chéri, pas de cyanure ici”, "together, we save, Rosia Montana" si s-a cantat imnul Romaniei. Drapelul tarii a fost arborat cu mandrie, iar pe pancardele inscriptionate am vazut  "think outside the mine", "salvati Rosia Montana", "minerit Da otrava NU", "Apusenii liberi". De asemenea am putut vedea fotografii elocvente cu Rosia Montana si cu iazul de cianura de la Baia-Mare.

Un nou protest va avea loc sambata viitoare, 14 septembrie , tot in fata Consulatului Romaniei la Montreal, unde deja au confirmat participarea peste 100 de persoane. Am fost informati de o schimbare de data si ora, protestul va avea loc duminica 15 septembrie ora 2, acelasi loc.




.

No comments:

Post a Comment