11.18.2010

Montreal, preturi pentru viata de zi cu zi

Costul vietii de zi cu zi la montreal, preturi, cheltuieli lunare. Un subiect de mare interes pentru cei care se pregatesc sa emigreze. La fata locului, o data ajunsi si stabiliti intr-un apartament inchiriat, lucrurile se mai schimba , dar cu un studiu temeinic al preturilor locale, nu ar trebui sa se schimbe foarte mult.

Primul lucru si partea cea mai mare al cheltuielilor familiale este chiria lunara. Despre preturi si apartamente se discuta pe zeci de bloguri, forumuri si site-uri romanesti. Si nu cred ca exista viitor emigrant care sa nu-si faca temele in privinta asta.

Sa incercam sa luam ca si exemplu o familie fara copii, doua persoane si cheltuielile lor lunare. E foarte greu de dat date exacte , deoarece fiecare familie are alte prioritati si in functie de asta alte cheltuieli. Presupunem ca familia respectiva va inchiria un apartament 3, 1/2, adica un apartament cu dormitor living si bucatarie. La un pret rezonabil, intr-o zona curata si linistita, dar nu in centru. Un apartament confortabil, placut, intr-o cladire curata si linistita. Ca sa simplificam calculele, presupunem ca apartamentul e la bloc si are caldura inclusa iar chiria e de 550 $.

Primul lucru pe care il va face familia respectiva e sa-si insaleze telefon rezidential si internet. Cu aproximatie asta ii va costa 60$ pe luna. (Ca o paranteza, toate preturile sunt aproximative, spun asta pt ca nu vreau sa repet cuvantul respectiv in fiecare fraza.Si tot ca si o paranteza, nu vorbim aici despre cheltuielile de inceput ci de cheltuielile lunare.)

O data cu semnarea bail-ului (contractului de inchiriere), se va deschide cont la banca. Asta inseamna inca 10 $ pe luna in comisioane.

O alta factura care va veni lunar (sau la 2 luni, se poate opta si pt facturare bilunara), este electricitatea. Caldura , in 90% din cazuri este pe baza de electricitate dar daca e inclusa nu se calculeaza. Vorbim despre consumul casnic, aparatura, frigider, aragaz, lumina etc.. Pentru electricitate, exista o rata fixa pe zi, de 40,64 centi. Deci 30 x 40.64 = 12,9$ + taxe. + depasirea.
Hai sa presupunem ca nu exista consum mare si ca pretul minim lunar al electricitatii e de 15 $.

O mare majoritate al emigrantilor isi va cumpara foarte repede o masina, prima masina fiind nu tocmai noua si deci cu o asigurare ieftina. Placa, daca se face plata lunara (preautorizata direct din cont) va costa 22$ iar asigurarea la o masina mai veche va fi aproximativ 35 $ pe luna.
Aici preturile difera de la masina la masina, pentru asigurare. Dar sunt sigura ca daca veti intreba pe un forum romanesc veti primi sigur raspunsuri multe si va puteti face o idee. (Exemplu: Dodge Caravane din 96, asigurarea 32$ pe luna. Dodge Magnum din 2006, asigurarea 100$ pe luna.)Deci pentru bugetul nostru punem placa + asigurarea = 47 $.

In momentul in care am pus in calcul masina apare si pretul carburantului, in medie litrul de bezina e 1,10 $. Hai sa presupunem ca in familia aceasta o persoana foloseste transportul in comun si cealalta merge la job cu masina. Punem 150 $ pe luna benzina si 70 $ abonamentul.

Preturi transport in comun.

Un abonament la telefonie mobila: 30$.
magazine montreal
Acum am sa incerc sa trec la cheltuielile pentru hrana. Unde am sa-mi prind urechile daca incerc sa explic. Cunosc familie care reuseste sa cheltuiasca doar 50 $ pe saptamana pe hrana. Si cunosc cazuri in care 800 $ pe luna sunt insuficienti. De aceea aici am sa pun suma rotunda de 500 $ si am sa dau link-uri spre marile magazine de aici. Unde se pot vedea preturi si face o idee.

MAXI
METRO
PROVIGO
WAL MART
BONAZA
INTERMARCHE

Si termin cu suma modesta de 150$ -cheltuieli diverse.

Deci, pentru cazul luat: familie, 2 persoane, apartament la bloc 3-1/2 si caldura inclusa.
chiria: 550$
telefon si internet: 60$
comisioane banca: 10$
electricitate: 15$
placa si asigurare: 47$
transport si benzina: 220$
1 abonament telefon mobil: 30$
hrana: 500$
diverse: 150$

total: 1582 $

Sa nu uitam ca in Quebec minimul pe economie e de 9,5$ pe ora ceea ce inseamna la doua joburi de inceput aproximativ 2450 $ in mana la doua persoane. Cheltuielile cresc in timp, dar o data cu trecerea timpului cresc si veniturile, apar joburi mai bine platite si se stabilizeaza un buget familial in functie de nevoile si dorintele personale. Nu cred ca am 100% dreptate dar am incercat sa ma incadrez in nevoile generale. Va sfatuiesc sa intrati pe forumurile romanesti, unde asemenea subiecte sunt dezbatute cu regularitate, si sa va faceti cat de cat o idee la ce va asteapta ca si cheltuieli aici, cel putin in primul an.

.

2 comments:

  1. Destul de concludent postul.Este O.K. Acum sa ajungem acolo si sa vedem cei care mai avem si doi micuti dupa noi

    ReplyDelete
  2. cred ca e f greu de generalizat, dar o idee se poate da. si eu am citit zeci de postari similare cand eram in romania.

    bine ai venit pe blog.

    ReplyDelete