2.14.2013

Berea... in Montreal

bere canada quebec montreal
Berea din Quebec
Printre multe alte intrebari directe pe care le-am primit pe mail, la care am sa incerc sa raspund cat de repede am sa pot, este si "Cat costa berea in Quebec ? (Montreal)" si "Cum e berea din Quebec ?".

Ei bine , despre bere se poate scrie o poveste intreaga, si am sa folosesc ca si argument la ce am spus matematica. Se pare ca sunt 68 de microbraserii in provincia Quebec, care impreuna produc aproape 500 de sortimente de bere. In mare, berea de tip francez, belgian si englez domina piata. Se produce si bere de tip german, dar nu are o cota mare in microbraseriile quebecoase, probabil din cauza volumului si varietatii berii de import, caci pana la urma si braseriile de aici (care participa intr-un fel la o cultura locala a berii),sunt afaceri, care trebuie sa fie profitabile.

bere locala quebec
Microbraseria  Les Trois Mousquetaires
 
Prima atestare documentara a unei microbraserii locale este din 1650, in Montreal, dar dezvoltarea la scara mare, industriala, apare dupa mijlocul secolului 18. (Molson, Labatt, O'Keefe ). Nu voi continua sa povestesc  despre istoria microbraseriilor din Quebec, am sa trec la exemple si preturi, ca si raspuns la intrebarile primite.

bere locala quebec
Bere locala din Quebec
Da, gasim aici bere cunoscuta in Romania: Stella Artois, Becks, Tuborg, Heineken, Grolsch, Carlsberg, Konig Pilsener, Bitburger etc, in toate hipermarketurile si magazinele de tip "depanneur". (Deppaneur = magazin mic, local, de tip abc  :)  ,- in care gasim bere, tigari, vin, dulciuri, si o varietate mica de alimente-, deschise pana la ora 11. Mentionez ca ora 11pm e ora limita legala pentru vanzarea alcoolului si tigarilor in Quebec, dupa ora 11 doar barurile si restaurantele mai au dreptul de a comercializa asa ceva.

sortimente de bere import quebec
Bere import
Formatul: sticle de 330 , in ladite de 6, 12 si 24 si doze de 500ml. De exemplu Becks, Heineken, Carlsberg, Grolsch, Stella Artois, Guiness le gasim la ladita de 12x330 cel mai frecvent, si la 6x330. Tuborg, Guinness, Bitburger, Konig Pilsener, Grolsch, Stella Artois etc le gasim la 4x500ml, doze de aluminium.
Iar in micile magazine  (depanneur), care multe sunt axate pe vanzarea de bere, le vom gasi "la  bucata", doze sau sticle. Am sa pun si niste poze, se vad bine preturile si va veti face o idee.

bere quebec

Bere de pe continent: Budweiser, Molson, Labatt, Sleeman, Corona etc o vom gasi din nou in toate hipermaketurile si "depanneur"-ele , la 6,12,24 x330ml iar Budweiser , bineinteles , ca si in filmele americane la celebrul "six-pack" de doze de 330ml.

bere preturi canada quebec

In general, cel mai cumparat format de bere este ladita de 12x330ml, dar pentru cei care pun in cosul saptamanal si lada de bere, am observat in supermarketuri lazile de 24 la mare cinste, langa legume, carne si sucuri.


6x330ml sticle = intre 8 si 15$

12x330ml sticle = intre 15 si 20$ 
(exceptie promotiile cand putem gasi de la 13.99 in sus)
6x330ml doze = intre 6,50$ si 12$
24x330ml sticle = de la 24$ in sus 
4x500ml doze = intre 8 si 12$
la unitate: 
doza  500ml = intre 2 si 3$
sticla  330ml = intre 2 si 3$
doza  330ml = intre1,25 si 2$

Preturile difera , dar se pastreaza in aceeasi marja in toate magazinele.  Exceptie fac magazinele mari gen wholesale, unde sunt cele mai bune preturi si doar bere la cantitate mare, baxuri de doze de 500ml de 24, baxuri de 50 de doze de 330ml etc. Preturile de care povestesc eu sunt in general preturile magazinelor "de la coltul strazii", unde te duci in plimbare.

Acum... e o alta poveste cu berile locale, de  microbraserie, la  care  difera formatele, varietatile de bere si preturile fata de berile clasice, de consum. Suna ciudat "de consum", dar e intiparit in mintea consumatorului de aici faptul ca berea de microbraserie e pentru degustat: india pale ale, american pale ale, porter britanique, bere alba, rousse, neagra, stout sau nu, bere cu gust de cafea, capsuni, dovleac, ardei iute, bere cu piper, bere nefiltrata, dublu malt, bock, bere cu vanilie, etc etc....am sa las pozele sa vorbeasca :)  





Ca si fapt divers , una dintre cele 68 de microbraserii din Quebec este ... romaneasca  - Microbraseria  Kruhnen din Blainville.

Daca vreti sa vedeti preturile de saptamana asta, sau mai degraba promotiile , intrati pe linkurile de aici catre hipermarketuri.

Noroc!


Multumiri magazinului "Epicerie unique- la maison du bierre" , pentru fotografii.
4109, boul Saint-Laurent, Montréal, QC H2W 1Y7
  514-439-8939
.


No comments:

Post a Comment