6.23.2011

Orasul subteran din Montreal

Sub strazile centrale ale Montrealului, asa cum este bine stiut, se poate explora orasul subteran. O structura enorma de tunele si conexiuni cu centrele majore comerciale. Denumirea locala (franceza) este de ``RESO``. E cunoscut ca cel mai mare complex subteran din lume. Cu peste 32 de km de tunele impartite pe o suprafata de aproximativ 12 km patrati, orasul subteran interconecteaza mall-uri, hotele, banci, cladiri de birouri, muzee.., 7 statii de metrou , 2 statii de tren, un terminal regional de autobuze si centrul Bell. Sunt peste 100 de puncte de acces, fara a mentiona statiile de metrou.
In anul 1962 s-au pus bazele acestui oras subteran, o data cu construirea Place Ville Marie . In 1974 se construieste Complexul Desjardins, care se conecteaza la retelele existente.

orasul subteran montrealEste imposibil sa te ratacesti cu adevarat, la fiecare intersectie si punct de transfer sunt harti si indicatoare spre cea mai apropiata statie de metrou, spre strazile din apropiere si spre complexele comerciale sau cladirile din zona.

Cineva a intrebat o data cum ajunge in orasul subteran...Raspunsul meu au fost intrebari:din ce cartier vii, masina sau metrou, care e tinta pricipala a vizitei samd....Daca ar fi sa dau un sfat, as intreba care e complexul care se doreste a fi vizitat prima data. Daca este Desjardins, atunci sunt statiile de metrou Place d`Armes si Place des Arts, daca este Eaton, Montreal Trust, La Baie, Complexe les Ailes , McGill University, ...as spune metroul McGill, daca este Place Bonaventure sau Ville-Marie este metroul Bonaventure etc. Dar as recomada celui care vrea sa viziteze prima data orasul subteran sa aleaga un punct de referinta si cea mai apropiata statie de metrou.

harta oras subteran montreal
Daca masina e mijlocul de transport, in zona centrala sunt zeci de parcari cu plata, undeva intre 10-15 $ pe zi. De exemplu , in suprafata cuprinsa intre strazile Sainte-Catherine, Saint Alexandre, Rene-Levesque si Place Philips este o imensa parcare (cu plata) si de acolo 2 minute pe jos pana la intrarea in underground prin Place Ville-Marie. Sau din aceeasi parcare, la 2 minute de mers pe jos pe rue Sainte-Catherine, (directia vest) sunt intrarile in Complexe les Ailes, Eaton, Place Montreal Trust.

Se gaseste cate ceva pentru absolut orice gust . De la fast food-urile arhicunoscute pana la restaurante de lux, magazine pentru toate buzunarele, distractii pentru toate varstele ( aici as da ca exemplu patinoarul acoperit din 1000 de La Gauchetière, metroul Bonaventure). Merita vizitat, fara a fi o problema canicula, frigul sau timpul pierdut intre mall-uri si complexele comerciale.



.

3 comments:

  1. Splendid, splendid, splendid! Adevărată minune a lumii!!

    ReplyDelete
  2. ca cartitzele ...mama lui de frig....aici zici ca traiesti in frigider, nu alta....

    ReplyDelete