11.05.2011

Côte-des-Neiges - cartier in Montreal

cote des neiges cartier montreal
Côte-des-Neiges este parte a arondismentului Côte-des-Neiges_Notre -Dame-de Grace, unul din cartierele cu cea mai densa populatie din Montreal, cu 165.000 de locuitori, desfasurat pe o suprafata de 21 km patrati. Denumiri neoficiale: CDN , uptown

Cartierul este situat intre Mont-Royal, Outremont, Ville Marie, Westmount, Montreal sud-vest, Montreal vest si Cote-Saint-Luc. Are 28 de parcuri, 6 biblioteci si centre culturale, patru centre comerciale mari, doua piscine interioare si cateva zeci de institutii de invatamant.
cote de neiges cartier montrealEste atestat documentar din 1862, sub denumirea de Village de Côte-des-Neiges, si se anexeaza Montrealului in perioada 1908-1910. Pana in anii 40-50, a fost doar un sat preponderent agricol, inconjurat la nord si vest de ferme, si totodata o destinatie de weekend pentru clasa mijlocie a Montrealului, cu partie de ski (in zona unde se afla azi Oratoriul St-Joseph), hotele si cluburi de vanatoare.

Marea schimbare a cartierului CDN a fost o data cu constructia Universitatii Montreal, in acelasi moment incepand diverse proiecte imobiliare. Apar strazi noi, zone cu blocuri , se dezvolta comertul local si Côte-des-Neiges se transforma dintr-o localitate agricola anexata la Montreal intr-un cartier vibrant, cu o populatie densa si procent mare de tineret.

Datorita distantei mici fata de centrul orasului, al terenului disponibil si totodata al pericolului de epidemii ca urmare a cresterii bruste al populatiei, in CDN se construiesc in ritm alert spitale (printre care Jewish General Hospital , Centrul spitalier Sainte-Justine si Spitalul St-Mary). La ora actuala, in Côte-des-Neiges se gasesc 7 spitale , University of Montreal, HEC Montreal, Ecole Politechnique , colegii si scoli, ceea ce face cartierul o destinatie pentru studenti si pentru cei din domeniul sanatatii. HEC Montreal are ca si arhitect un roman, Dan Hanganu, (a studiat la Bucuresti) care are la activ numeroase proiecte publice in Montreal.

bulevardul decarie
Cote-des-Neiges un cartier bilingv, multicultural si deschis. Locuintele au chirii rezonabile, iar accesul in toate directiile este facil, cu 2 linii de metrou, cea portocalie cu 5 statii si cea albastra cu 4 statii.



site oficial.

.

3 comments:

  1. Frumos cartier... probabil ca oamenii sunt civilizati... nu gasesti pe jos hartii, mucuri de tigara, resturi menajere si alte "minuni" lasate de animale...

    ReplyDelete
  2. resturi menajere nu :) , dar mucuri de tigara in mod sigur sunt.

    ReplyDelete
  3. great post..For accommodation in Sherbrooke,Quebec city of Canada i recommend Hotel Le President.. The rooms are clean, vast, good staff, very cheap, dine and with lot other facilities...

    ReplyDelete