6.22.2010

Apartament in Montreal

Cautarea unui apartament in Montreal incepe cu cateva luni inainte de aterizare. Foarte multi emigranti gasesc apartamentul cu ajutorul cunostintelor sau prietenilor, dar si studiaza piata locala a inchirierilor cu ajutorul site-urilor cu anunturi clasificate. In partea de jos a paginii gasiti o lista de site-uri cu apartamente de inchiriat in Montreal.


Apartamente in Montreal - Quebec



Incep cu catalogarea lor locala.

Toate apartamentele sunt generic denumite 1,2..etc si 1/2 jumatate. Acel 1/2 este baia.

  • 1,1/2 este o garsoniera.Nu are bucatarie separata sau are o nisa in care se gaseste argazul si o idee de blat.
  • 2,1/2 este un apartament cu o camera si cu bucatarie, in care este si spatiu suficient pentru masa.
  • 3, 1/2 este un apartament cu un dormitor inchis, living si bucatarie. Practic apartament cu 2 camere, dupa denumirea din Romania.

Deci apartamentul va fi denumit n si 1/2 , trebuie facut n-1 si avem numarul de dormitoare inchise.

In general, se fac contracte de inchiriere pe un an de zile, numite Bail. Perioada oficiala de inceput de bail este 1 iulie, dar exista si exceptii.De gasit , se gasesc apartamente de inchiriat in Montreal pe tot parcursul anului.

Nu am sa povestesc de apartamente speciale, ci de apartamentele care se invart intre 300-700 de dolari.
  • O garsoniera, la bloc, poate costa de la 350 de dolari pe luna. Intre 300-400 de dolari am mai vazut, de exemplu, un demisol 2 ,1/2, in zona de duplexuri. Sunt mici, dar pentru cine e interesat in a plati putin, cel putin in prima perioada pana cand se pune aici pe picioare, se poate locui in 2,1/2 fara probleme. Sunt practic garsoniere cu bucatarie.
  • Un apartament 3, 1/2, la bloc , poate costa intre 500 si 600. Un apartament de aceeasi marime la duplex costa aproximativ 550(fara caldura inclusa). Iar acelasi apartament la bloc de beton, am gasit cu 720.
  • Un apartament 4,1/2 , de exemplu la bloc si cu caldura inclusa:680$, 700$. Un 4,1/2 la duplex, intre 650 si 750, (fara caldura inclusa).

Caldura inclusa sau nu.

80% sau mai mult au sistemul de incalzire pe baza de electricitate. In general , la blocuri, caldura este inclusa in pretul apartamentului. (nu electricitatea , ci doar partea care tine de caldura). La duplexuri, triplexuri etc.., caldura se plateste din buzunarul chiriasului. Iarasi ,repet, exista si exceptii, am cunoscut persoane care la bloc plateau ei incalzirea, sau la duplexuri (in general cele care au centrale pe pacura),care au incalzirea inclusa in pret.
Pretul aproximativ lunar, la un apartament cu 2 camere, al electricitatii este de 100$.

Majoritatea blocurilor sunt din lemn, neizolate fonic. In blocurile ``din beton``, -practic au planseul de beton-, apartamentele au pretul cu aproximativ 100 de $ mai mare.
Grupuri de blocuri sau blocuri mai mari sunt administrate de consierge, care locuieste in incinta si se ocupa de curatenie, probleme si chirie. Sunt curate, dar avand in vedere ca curatenia depinde de om, exista si exceptii.
Unele blocuri au parcare sau garaje. La iarna grea de aici, un garaj te scuteste de multe probleme. De asemenea au zone speciale la demisol unde sunt masinile de spalat si uscat haine, care functioneaza pe baza de monezi de 1-2$. Depinde de proprietar. Cele care nu au amenajata spalatorie, vor avea in apartament zona speciala unde se racordeaza masinile.


Toate preturile sunt aproximative, si sunt preturi de cartiere. Daca va intereseaza zona centrala, de exemplu bulevardul St-Laurent, un apartament costa in general 500$ per camera. Peste o treime sunt populate de studenti, care inchiriaza impreuna, cate 3-4 persoane per apartament.

Un subiect asemanator, cu descrieri si sfaturi gasiti aici: Apartament in Quebec


Lista de linkuri spre site-uri in care se publica anunturile legate de chirii: a louer, for rent. Am sa revin cu o prezentare a cartierelor, si cu fotografii.

5 comments:

  1. Esti BRAVO!!!!! Un articol pe 10.. in genere toate articolele sunt pe nota 10... sincer!!!
    Apreciez mult efortul tau! Si sunt sigura ca nu doar eu... :)
    Mersi
    P.S: vad deja un mare viitor de succes a acestui blog. Daca inca mai locuiesti in Quebec, as fi recunoscatoare sa faci un articol si despre limba franceza care se vorbeste... adica cit din ea e franceza si cit e engleza, caci am inteles ca nu se vorbeste curat franceza.

    ReplyDelete
  2. o sa facem.multumim pentru aprecieri si ne bucuram ca iti place

    ReplyDelete
  3. Foarte interesant. Multumim pentru detalii. Sper sa ne fie de mare ajutor la aterizarea in Montreal

    ReplyDelete
  4. cu placere, multumim de vizita pe blog

    ReplyDelete