10.03.2010

Saint Leonard - cartiere in Montreal

Saint Leonard, - cartier Montreal - cu o populatie de aproximativ 75.000 locuitori, este situat in estul insulei si are ca denumire neoficiala Citta Italiana.

saint leonard cartier montreal
Conform statisticilor, 40% din populatie e de origine italiana. Dar nu trebuie uitat ca cei nascuti aici sunt canadieni, iar statistica ne da o cifra de 27%. Multi din cei incadrati aici canadieni, sunt tot de origine italiana. In majoritatea magazinelor, bancilor si institutiilor din cartier se ofera servicii in limba italiana. In general, italienii in varsta vorbesc franceza si 95% din cei tineri vorbesc limba engleza , (chiar si intre ei), dar continua sa isi invete copii limba italiana si considera ca e necesar sa cunoasca si limba franceza.
Este un cartier primitor, curat, aerisit. Locuitorii sunt foarte deschisi fata de emigranti ( sa nu uitam ca majoritatea sunt ei insisi emigranti).

In Saint-Leonard se gasesc 5 parcuri mari, (dintre care 3 cu piscine descoperite), un complex acvatic cu piscina acoperita , 10 km de pista ciclabila interconectata cu alte piste din Montreal, 2 mall-uri mari in apropiere si foarte multe complexe comerciale de marime medie.

saint leonard cartier montreal
Centrul cultural Leonardo da Vinci ofera servicii in limbile italiana, engleza si franceza, (gym, teatre, cafenele, expozitii, cursuri de limba..), si este situat langa biblioteca municipala, primarie si complexul acvatic. In Saint Leonard vom gasi o pestera, denumita Firy Hole, Trou de Fee, in parcul Pie XII, cu o lungime de 35 de metri si o denivelare de 8, care este deschisa publicului in grupuri organizate de ``Société québécoise de spéléologie``. (Informatii si rezervari la numarul 514-252-3323.)

Are ca si axa est-vest autoruta 40, in apropiere se afla autoruta 25, ceea ce face ca o deplasare cu masina in zona spre centrele comerciale , malluri , etc, sa fie foarte la indemana.
Acces la metrou:
- metroul verde, pe toate marile bulevardele nord-sud.
- metroul portocaliu, avem 4 bulevarde: Cremazie, Jarry, Jean-Talon si Beaubien.
- metroul albastru: Jean -Talon spre statia St-Michel.
In linii mari ( nu am sa dau ca si exemple strazi mici), Saint Leonard se situeaza intre: Boul. Les Galeries d`Anjou, Beaubien, Pie IX si boul. Industriel.

saint leonard cartier montreal
Ca si peste tot, vom gasi zone de blocuri, cartiere de case cu locuinte unifamiliale, si zone de duplexuri (3,4,5 -plexuri). Se poate spune ca zonele de duplexuri sunt majoritare. In general, in duplexuri un apartament este ocupat de proprietari, iar restul de 2,3,4,5... apartamente sunt inchiriate.
Am sa dau cateva exemple de chirii in Saint Leonard, ( exemple pe care le cunosc personal, prieteni sau cunostinte care locuiesc acolo.
  • 2 1/2, duplex, (demisol), luminos dar micut, caldura inclusa, 420$.
  • 3 1/2, duplex, (demisol), spatios, fara caldura inclusa, 450-500$.
  • 3 1/2, duplex, fara caldura inclusa, 550$.
  • 3 1/2, bloc, caldura inclusa, 550-600$.
  • 4 1/2, dulpex, fara caldura inclusa, 630-750$.
  • 4 1/2, duplex, (apartament de proprietar, primul nivel, terasa mare), caldura inclusa, 800$.
  • 4 1/2, bloc, fara caldura inclusa, 650$.
  • 5 1/2, duplex, caldura inclusa, 800$.

st leonard cartier in montreal

Ca si o concluzie, cartierul este placut, usor accesibil, curat si foarte verde, iar romanii care locuiesc in Saint Leonard rar doresc sa se mute in alte zone.


website Saint-Leonard, Montreal, QC



.

No comments:

Post a Comment